Low Carbon Fuels 3 v2
“Positieve groei in het tweede kwartaal van 2023”

Het lijkt mee te vallen

Lang werd een lichte recessie verwacht voor 2023 - daarvan is sprake bij twee of meer kwartalen met negatieve groei – maar deze is afgewend door de positieve groei in het vierde kwartaal van 2022. 

Het is de verwachting dat de economie op dit moment wel tegen een stootje kan, vooral vanwege de lage werkloosheid, hoge spaartegoeden en relatief gezonde buffers bij bedrijven. Daarnaast is het de verwachting dat de inflatie in 2023 fors gaat dalen, met name gedreven door lagere energieprijzen. Dat effect wordt in Nederland nog versterkt door het prijsplafond van de overheid.

Geopolitieke zorgen
Lagere inflatie is uiteraard zeer goed nieuws voor de koopkracht van consumenten. Wat veel beleggers in 2023 ook zal bezighouden is, wanneer centrale banken stoppen met het verhogen van de beleidsrente en vervolgens wanneer ze die rente weer gaan verlagen. Daarnaast zijn er ook de nodige geopolitieke zorgen. Allereerst zal de oorlog in Oekraïne de gemoederen voorlopig blijven bezighouden. Zal 2023 het jaar worden waarin vrede wordt bewerkstelligd? Ook interessant is wat China op geopolitiek vlak gaat doen. Al met al zijn er meer dan voldoende redenen om te denken dat we voorlopig nog niet af zijn van de hoge volatiliteit op de financiële markten. Gelukkig kan ons pensioenfonds wel een stootje hebben.

“De oorlog in Oekraïne zal de gemoederen bezig houden”